För höga krav – en vanlig orsak till utmattningssyndrom?

För höga krav – en vanlig orsak till utmattningssyndrom?

Ja! En vanlig orsak till utmattningssyndrom är att kraven som ställs har blivit för höga. Inte sällan handlar detta om inre krav, dvs krav som man har på sig själv.

Det kan handla om prestationsångest, där man inte tror att det man gör är tillräckligt bra utan ständigt driver på sig själv av rädsla att inte duga. Besläktat med detta är också överdriven rädsla för att göra fel och misstag eller att bli synad som en bluff.

Det här är lurigt för det syns inte utanpå och det kan pågå under lång tid. Så plötsligt kommer droppen som får bägaren att rinna över.

Det kan naturligtvis också vara så att jobbet har fått spela en alldeles för stor roll i livet under en för lång tid. Ofta för att man drivs av lust att åstadkomma saker som man ser och tror att man kan förverkliga. Det kan bli svårt att sätta gränser eftersom jobbet är engagerande och lustfyllt. Så i högt tempo, utan tanke på att det kan bli för mycket, kör man sig själv in i den berömda väggen.

Är detta ett tillstånd som du känner igen?

Skriv gärna en kommentar här nedan och vill du så beskriv gärna de orsaker som du har upplevt.

Malin

Malin Johansson

Malin Johansson

Mina blogginlägg handlar om hur man kan hantera stress och utmattningssyndrom och vad det innebär att vara högkänslig. För mig är det viktigt att du hittar balans i livet, lever på dina villkor och att du kan utvecklas som människa och bli den du är.
Tack för att du läser min blogg! Jag uppskattar även mycket om du tar dig tid att kommentera mina inlägg och ger mig din syn på det jag skriver.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *